maandag 10 januari 2011

Oost-Duitsland

Eindelijk weer even tijd en zin gevonden een verslag te doen van mijn laatste uitstapje naar Oost-Duitsland. Het zal wel door het weer komen, maar kan de laatste weken de moed niet vinden het beeldmateriaal uit te zoeken en te bewerken, laat staan dat een verslag er bij te tikken. Maar gelukkig komt ook hier weer een eind aan en begin ik voorzichtig de data door te lopen, waarbij blijkt dat er toch nog een aantal interessante beelden bijzitten.


Een aantal weken geleden (het was nog 2010) ben ik samen met Ronald Kamphuis http://www.pbase.com/ronaldkamphuis naar het Oost Duitse gereden, alwaar ik wederom een poging ben gaan doen de zeearend vast te leggen. Het was de eerste verschrikkelijke sneeuwdag in Nederland, maar ook in Duitsland is behoorlijk veel gevallen.


Daar lag ook al een flink pak, dus we hebben er een flinke tijd over gedaan op de plek te komen. Maar alle besneeuwde landweggetjes genomen te hebben, toch goed aangekomen in het hotel waar we een paar nachten zouden verblijven.
De eerste dag in een hut doorgebracht, waar de raven, buizerds en wat klein grut behoorlijk actief waren. Hierdoor kwan er voor de middag een zeearend inspecteren wat er aan de hand was, waarna deze in een boom ging zitten en het zich nog veel rustiger bekeek. Uiteindelijk naar een boom verderop gevlogen alwaar deze arend en later nog eens twee uren hebben zitten kijken. Waarschijnlijk hebben ze zich kapot gelachen om die twee fotografen, maar dichterbij kwamen ze niet.


Een prachtige ervaring deze vliegende deuren voorbij te zien komen. Alleen dat was de reis al meer dan waard


Ondanks de hoeveelheid sneeuw en de daarmee gepaarde slechte lichtomstandigheden ons gefocust op vliegbeelden van buizerds en raven. De AF had het er maar moeilijk mee, maar gelukkig zijn er toch nog een aantal gelukt. Ook de tweede dag hebben we de arend een paar keer voorbij zien vliegen, maar wederom had deze geen trek dichterbij te komen. Ook die dag veel opnames kunnen maken van aanvliegende vogels waar ik erg blij mee ben.

Wat we die dag ook veel zagen waren gevechten tussen de raven en de buizerds, waarbij het verenpak van de buizerds door meerdere raven werd aangevallen. Uiteindelijk kwam een buizerd zelfs op z'n rug te liggen, waarna deze het hazepad koos, 4 tegen 1 was deze buizerd ook teveel.


1 opmerking:

  1. Hoi Ronald,
    Fraaie foto's met name waar die buizerd op zijn rug ligt is een topper.

    Met vriendelijke groeten
    Tom Smit

    BeantwoordenVerwijderen