maandag 27 september 2010

Bronsttijd

Onlangs hadden we met Natuurfocus een clubdag in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. 1 van de doelen was om de bronst te fotograferen.

Het zijn meestal de mannetjesdieren die moeten concurreren om een vrouwtje. Het vrouwtje kan immers maar één keer in een bepaalde periode zwanger worden en ze moet dus selectief zijn. Daarom moet een mannetje het onderste uit de kan halen om te bewijzen dat juist hij beste keus is om mee te paren. Mannetjes van solitair levende dieren zetten geursporen uit of proberen met lokroepen de aandacht van wijfjes te trekken. Het 'burlen' van edelherten is hier een voorbeeld van.



Vrouwtjes zetten ook geursporen uit. Soms nodigen wijfjes mannetjes uit door een soort voorspel. Dit kan spel zijn, een (speelse) achtervolging of een ritueel gevecht. De daadwerkelijke paring laat het vrouwtje pas toe als zij daar lichamelijk helemaal klaar voor is. Veranderingen in uiterlijk komen ook voor bij bronstige wijfjes.



De gevechten tussen concurrerende mannetjes zijn meestal niet ernstig, een mannetjeshert zal in een dergelijk gevecht zijn gewei bijvoorbeeld niet op de flank van zijn rivaal richten. Het gevecht dient immers om te kunnen paren en niet om te doden. Dit is een voorbeeld van het zogenaamde 'ritueel vechten'. Als een mannetje succesvol is in een gevecht laat hij zien dat hij de sterkste is en dus sterk nageslacht kan verwekken. Meestal zal een vrouwtje hem dan uitkiezen maar dit gebeurt niet altijd. Jongere mannetjes zullen het dominante dier soms uitdagen maar ze zullen het meestal tegen hem afleggen.

Dit ritueel is nu goed te volgen in het Nationaal Park. Het blijft boeiend om dit te zien.

1 opmerking:

  1. William Rijsdijk10 oktober 2010 om 12:54

    Hoi Jerry, ik was twee weken geleden ook in het Park, maar met 22graden overdag, zaten we op een verkeerd moment bij de juiste plekken.
    Mss een volgende keer meer geluk.

    Groeten
    William

    BeantwoordenVerwijderen