maandag 25 april 2011

Bruine Kiekendief

Ik volg nu al een poosje de Bruine Kiekendieven, 2 paartjes hebben zich nu gevestigd en het vrouwtjes ervan zijn aan het broeden. Leuk om te zien hoe verschillend de mannetjes zijn met hoe ze zich gedragen. De èèn laat geen andere vogels toe in de naaste omgeving en gaat direct in de verdediging. Vooral de Kraaien zijn brutaal en die moeten het dan ook flink ontgelden. Het mannetje Kiekendief zit vaak in toppen van de struiken en houd de boel goed in de gaten.


Het mannetje van het andere paartje is veel verdraagzamer en komt wat lui over. Vaak zit hij op grond en maar heel af toe zie je hem een ronde maken.

Ik heb de vogels al heel wat uurtjes geobserveerd. Het mannetje komt het vrouwtje af en toe wat eten brengen. Dit gebeurt niet bij de plek waar ze broedt, maar het mannetje vliegt over en geeft een soort pieptoon om het vrouwtje in te lichten. Het vrouwtje gaat dan naar het mannetje en krijgt zijn gevangen prooi. Als ze deze opgegeten heeft neemt ze vaak weer wat vers nestmateriaal mee terug naar het nest.


Het mannetje gaat naar een schijnbaar afgesproken plek toe, en het vrouwtje komt even de later de prooi opeten. Dit doen ze volgens mij om het nest schoon te houden zolang ze aan het broeden is.

Straks als de jongen geboren worden ze veel actiever want moeten ze de veelvraten voeden. Wie weet kom ik nog leuke momenten tegen.

De rest staat en komt nog wel op mijn website.


Groet,
Mark

2 opmerkingen: