maandag 30 augustus 2010

2010: Jaar van het Wild Zwijn

De Zoogdiervereniging roept 2010 uit tot 'Jaar van het Wild Zwijn'. Het wild zwijn volgt de egel op en is gekozen omdat het dier wel wat positieve aandacht kan gebruiken. Het wild zwijn is zowel ecologisch als economisch gezien van grote waarde. Het wroetgedrag zorgt voor open plekken in de bosbodem en is daardoor gunstig voor de biodiversiteit. Daarnaast maken zwijnen, net als andere grote zoogdieren, een bezoek aan de natuur interessanter. De Zoogdiervereniging wil zich in het Jaar van het Wild Zwijn inzetten voor een meer genuanceerd en op wetenschappelijke kennis gebaseerd beeld van de wilde zwijnen.

Deze imposante dieren worden echter niet overal met open armen ontvangen. Ze kunnen ook tot overlast leiden door vraatschade en hun aanwezigheid vormt een vergrote kans op aanrijdingen). Maar door gebruik te maken van ecologische kennis over wilde zwijnen is het verkeersrisico te beperken en kunnen mens en wild zwijn prima samenleven in grote delen van Nederland.Momenteel is het wild zwijn alleen welkom in de huidige officiƫle leefgebieden - de Veluwe en de Meinweg - maar de discussie loopt of zijn leefgebied niet mag worden uitgebreid. De wilde zwijnen hebben zelf alvast een voorschot genomen op de discussie en worden op diverse plaatsen gezien waar ze officieel niet "mogen" zijn, bijvoorbeeld in het Rijk van Nijmegen bij Groesbeek, in delen van Noord-Brabant en Overijssel.

Tijdens het Jaar van het Wild Zwijn wil de Zoogdiervereniging een 'kansenkaart' ontwikkelen, waarop de gebieden in Nederland staan waar het wild zwijn zou kunnen voorkomen, gebaseerd op geschikt leefgebied en een beperkte 'overlast'. Het is de bedoeling dat deze kansenkaart gezamenlijk met een boek over de ecologie van wilde zwijnen wordt gepresenteerd op een symposium in het najaar van 2010. Informatie hierover en over de andere activiteiten in het kader van het Jaar van het Wild Zwijn volgen in de loop van 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten