zondag 26 juni 2011

Rondje Engbertsdijksvenen.

Vanochtend om 8.30 uur op pad gegaan naar de Engbertsdijksvenen om eindelijk weer eens wat macro foto's te maken. De omstandigheden waren goed, weinig wind en vrij vochtig. Ik had geen hoge verwachtingen en ben gewoon een rondje gaan lopen. Er waren al veel vlinders actief, waaronder veel dikkopjes. Een van deze exemplaren wilde wel heel mooi meewerken, waarvan hieronder een foto.



Nadat ik de sessie met het Groot Dikkopje had beeindigd ben ik verder gelopen. Op een bekende plek gezocht naar Boomkikkers en gevonden, ze zaten er prachtig bij en lieten zich mooi vastleggen.




Ondertussen was de zon doorgebroken en was het broeierig warm. Bij een stapel hout konden zo een aantal Levendbarende hagedissen zich lekker opwarmen. Ondanks de warmte lieten ze zich redelijk benaderen en kon ik zelfs een portret maken met de macro-lens. Nat bezweet kwam ik met een kaartje vol foto's weer voldaan thuis.







vrijdag 17 juni 2011

Oost Duitsland


Met Jerry en Hans ben ik het weekend van 20 t/m 23 mei in Oost-Duitsland geweest om de vliegende deur vast te kunnen leggen.
Dat was ons doel, daarnaast hadden we de hoop nog wat "bijvangsten" te doen, zoals de rode en/of zwarte wouw.




Bijvangsten is dan ook niet het juiste woord, want als je deze alleen al ziet wordt je al blij, laat staan als je er nog een plaatje aan over houdt.
Na aankomst bij het hotel spullen wegbrengen en door naar de boot om de "bijvangsten" te aanschouwen. Helaas bleef het deze avond "slechts" bij de rode wouw, één keer kwam deze bij de boot en wat ging het snel.



De volgende ochtend vroeg er weer uit en met een geweldig mooie zonsopkomst zaten we in het bootje om de zeearend vast te leggen.
Ook deze dag was weer uitzonderlijk want zes keer kwam deze vliegende deur aan de boot om een maaltje te halen. Wat een feest zo'n grote vogel van zo dichtbij te mogen aanschouwen en wat een kracht en snelheid hebben deze arenden.
Daarna hebben we nog een tijd in een schuilhut gezeten waar verschillende prachtexemplaren voorbij kwamen zoals de rode en zwarte wouw, een paartje bruine kiekendieven die hun nest beschermden, ook nog een vos, dus ons weekend was boven alle verwachtingen geslaagd.

dinsdag 14 juni 2011

Bospolitie

Zo wordt de gaai ook wel genoemd. Een vreselijk schuwe vogel, maar een schrik voor de ander vogels in het bos. Een rover als het moet.

Afgelopen zondag in de boshut van Han gezeten, samen met Ronald. Het was een komen en gaan van vogels en ook de eekhoorn liet zich regelmatig zien. Het licht was af en toe lastig en hard. Op sommige momenten was er een lichte bewolking wat dan wel weer een mooi licht tot gevolg had. Tijdens 1 van die momenten kon ik de bospolitie vastleggen.

zondag 12 juni 2011

Weerribben

Omdat er afgelopen nacht een koude nacht en mist werd voorspeld, had ik besloten om naar de Weerribben te gaan, om hier libellen en juffers te fotograferen.
Om optimaal te profiteren vd dauw, betekende dit dus dat ik vanmoren om 4.00 uur moest opstaan.
Het voordeel vd dauw is, dat de libellen zeer traag zijn en vaak nog niet kunnen vliegen.
Ze moeten eerst opwarmen, waardoor ze veel makkelijker te fotograferen zijn.
Ik kwam om 5.20 uur (met zonsopkomst) op de plaats van bestemming (getipt door een collega-fotograaf).Er was veel riet en water en alles zat onder de dauw, dus perfecte omstandigheden.
Nu nog de onderwerpen vinden, dat viel reuze mee.
Vooral de rombouten waren in grote getale aanwezig en daar heb ik me dus ook flink op uigeleefd.
Je hebt altijd maar kort de tijd, omdat het licht al snel hard wordt en de libellen beginnen te vliegen.
Om 8.30 uur had ik mijn foto's, waarvan hieronder een kleine selectie:









woensdag 8 juni 2011

Versterking

Het leek ons leuk om dit blog uit te breiden door nog twee fotografen toe te voegen, en we zijn blij te kunnen melden dat we Hans Drijer en Tom Kruissink bereid hebben gevonden om Dutch Nature Photography te komen versterken en het blog is inmiddels aangepast.

We heten Hans en Tom hartelijk welkom en binnenkort kunnen jullie hun eerste bijdrage tegemoet zien.



dinsdag 7 juni 2011

Rondje Haaksbergen

Zo noem ik het altijd als ik in de rijdende schuilhut, de auto, stap. Afgelopen zondag snel even buienradar kijken wat het weer zou gaan doen. En tot mijn verbazing doofden de buien allen bij de Duitse grens. Vielen Dank. Dus gauw op pad.



Heel vaak zie je niks tot weinig of ontdek je een plekje waar je in de toekomst wat mee kan. Als je maar een paar uurtjes hebt, zoals die avond, dan vertrouw je op de voor jou bekende plekken. Veel hoop had ik niet, want daar had ik de laatste tijd weinig gezien. Tot afgelopen zondagavond.



Roodborsttapuiten, rietgorsen, graspiepers, reeën, fazant met jongen, torenvalk. Klap op de vuurpijl was een steenuiltje op een plek waar ik hem niet verwachtte. Helaas ging dat mis, net op het moment dat ik wou afdrukken, ging ie er vandoor. Maar de plek zal ik zeker nog gaan bezoeken.



Al met al een vruchtbare avond. Toch maar vaker vlak voor slecht weer op pad gaan.

donderdag 2 juni 2011

Stuntelaar

Vanmorgen kwam ik mijn gebiedje inrijden en zag van afstand al dat deze Grutto de grootste moeite hebben zich staande te houden op een rattenval. Je vraagt je dan af waarom de vogel nou juist hierop moet gaan staan, terwijl er vlak naast een hek stond! De vogel was aan het stuntelen en na een tijdje wist hij het evenwicht te behouden . De rattenval was over een paal gestoken en was het hoogste punt, waarschijnlijk had de val daarom de voorkeur zodat de Grutto meer overzicht had. Inmiddels meer foto`s op mijn website