zondag 24 oktober 2010

Gast uit het hoge noorden

De Pestvogel is een vogel die normaal in het hoge noorden voorkomt, zoals Noord Rusland, Finland, Zweden en Noorwegen. Ze wonen daar in de bosrijke gebieden.
Als er een slecht bessen jaar is, trekken ze meer zuidwaarts en met wat geluk kunnen ze ook Nederland aandoen. Ze zijn geen mensen gewend en zijn dan ook vrij makkelijk te benaderen.
Vandaag was ik stom verrast toen ik plots eentje zag zitten nabij mijn woonomgeving. De eerste keer dat ik ooit een pestvogel heb gezien, en heb dan natuurlijk gelijk wat foto`s gemaakt.
Hier alvast 3 foto`s. Later meer op mijn website









dinsdag 19 oktober 2010

landschappen fotograferen

Vorig seizoen heeft Bas Meelker binnen de vereniging Natuurfocus een lezing gehouden over zijn wijze van landschappen fotograferen. Met zijn schitterende kleurvolle beelden en zijn enthousiasme heeft hij de leden van Natuurfocus op een prachtige avond getrakteerd. Hierdoor ontstond al snel de vraag of Bas een workshop wilde geven aan leden van Natuurfocus.
Gelukkig stond Bas hier positief tegenover en na de agenda er op nageslagen te hebben heeft dit zondag 3 oktober plaatsgevonden. 's middags in Makkum verzamelen, waarna gezamenlijk naar een dijk langs het IJsselmeer, waar Bas zijn theorie voor die dag uitlegde.


De leergierige groep bestond uit ca. 12 mensen, waarbij Bas zeer helder en enthousiast zijn kennis deelde. Uiteraard moesten er in de middag ook nog wat plaatjes gemaakt worden, maar dit was als generale bedoeld voor de avondsessie. Na een warme hap met z'n allen richting Stavoren, waar Bas een locatie langs de dijk had uitgezocht. Toen we over de ijk stapten dachten we eerst dat Bas zich vergist had, want hoe kon hij op deze locatie één fatsoenlijke landschapsfoto maken.


Dat werd al snel duidelijk toen hij een uitleg gaf en als voorbeeld een plaatje op één van de golfbrekertjes maakte. Ademloos staonden we allemaal te kijken hoe dat eigenlijk kon, het mooie was dat we het daarna zelf mochten gaan proberen, waarbij Bas wederom zijn kennis overbracht.

Tot 20.00 uur hebben we staan fotograferen, waarbij de sluitertijd uiteindelijk tot 5 minuten opliep en er als nog een donkere foto uitkwam, tijd om naar huis te gaan. Na een vermoeiende
dag, maar meer dan tevreden over opgedane kennis en foto's, weer huiswaarts.

Tot 20.00 uur hebben we staan fotograferen, waarbij de sluitertijd uiteindelijk tot 5 minuten opliep en er als nog een donkere foto uitkwam, tijd om naar huis te gaan.
Na een vermoeiende dag, maar meer dan tevreden over opgedane kennis en foto's, weer huiswaarts.

zondag 3 oktober 2010

Graspieper

Even berichtje van mijn kant, want dat is al een weer een tijdje geleden.
De laatste tijd ben ik niet veel meer aan fotografie toe gekomen wegens andere drukte.
Ik was me al een lange periode aan het oriënteren naar nieuwe body aangezien ik met mijn Canon 20D vaak tegen beperkingen aanliep. De AF was op zich prima bij goed licht, maar minder licht was al vaak misgrijpen.

Ik heb deze camera al sinds 2003 en wilde nu een echt iets anders. Na behoorlijk wat Rawfiles van verschillende body`s te hebben mogen ontvangen van mensen uit mijn omgeving heb ik een keuze gemaakt. Mede door de snelheid, iso,beeldkwaliteit en de robuuste body is het de 1D Mark IV geworden. Ik heb er nog nauwelijks mee gefotografeerd, maar het eerste leuke plaatje is deze Gaspieper op iso 1000. Ik denk dat ik veel plezier ga beleven met deze camera.



Nu nog hopen op meer tijd, en mooie onderwerpen.